Vízvezeték lefolyócső vagy vízcső fagyásai, törései

(vízcső fagyásai)

Hogyan és hol törnek a csövek, amikor megfagynak?

A rézcsőben a jég tágulása miatt egy kör alakú duzzanat képződik , ami mintázat szerint reped. A csőfagyás-, vagy sérülés esetében a vízellátó csövek a fagyás miatt szakadhatnak vagy szivároghatnak. Ekkor a vízvezetékben a jég tágulása nem okozza a rézcsőnek a duzzanatát és repedését.

A rézcsövek elváltozásai melegvíz-fűtési rendszerek csöveinél i s előfordulhatnak, amikor a hő elhagyja az épületet. A fűtőcsövek fagyását egy lezárt épületben el lehet kerülni a fűtési rendszernek a leürítésével vagy megfelelő fagyálló keveréknek az elhelyezésével a kazánba és a csövekbe.

Vigyázni kell a visszakapcsolásnál. Ilyenkor meg kell nézni, hogy nincs-e vhol szivárgás. Ha nem talál semmit, akkor is 24 órán belül újra ellenőrizni kell, mert vannak olyan kis szivárgások, amelyek lassan mutatkoznak. Ha az épület nedvesen marad több mint 24-48 órán át, akkor nemcsak költséges vízkár, hanem még penészedés is fennállhat.

vízcső

 

Az öntöttvas lefolyó csövek fagyás esetén egy varrat mentén hasadnak meg, sokszor töredékekre szakadnak.

A  szennyvízcsövek törésénél, ha utána nem tisztítják meg rendesen a területet, akkor a kórokozók bekerülnek az épület levegőjébe is.

 

A vízcső fagyásai vagy repedéseinek leggyakoribb okai:

  • eltömődött a vízelvezető vezeték – a cső tele van szennyvízzel
  • a lefolyóvezeték fagynak van kitéve – mivel a lefolyóvezetékek általában nincsenek télen vízzel feltöltve, a csővezetékeknek minden pontján a lefolyók nincsenek mindig védve a fagyástól
  • lassan folyó víz, szivárgó vagy csöpögős csaptelepek – a lefolyócsöveknek a befagyásának és a szétrepedésének még egy harmadik oka is fontos, de kevésbé nyilvánvaló. Egy csöpögő csap vagy egy működő WC lassan sok vízcseppet küldhet a lefolyóvezetékbe, ami akár meg is fagyhat.

vízcső

 

Nagy kockázatú fagypontok a vízcső esetében és a melegvíz fűtőcső esetében:

  • a vízvezetékek fűtetlen padlón haladnak
  • a vízvezetékek fűtetlen kúszótereken mennek át
  • vízvezetékek és berendezések vannak a fűtetlen garázsokban
  • a tetőtérben vízvezetékek vannak
  • a vízvezetékek az épületnek a kerülete mentén vagy annak a közelében futnak pincében, ahol a hideg léghuzat vagy a szigetelés hiánya csőfagyási kockázatot okoz.
  • melegvizes fűtési rendszernek a csövei, amik az alapfalnak a tetején futnak, az épület külső sarkainál, hideg levegő van, a cső megfagyhat.

 

Vízvezeték (wikipedia):    https://hu.wikipedia.org/wiki/Vízvezeték